16 JUN
interview

Lumen

Arnhemse vrienden: onderweg naar Lowlands!

Een paar dagen vóór de aftrap van de 29ste editie van Park Open spreken we LUMEN. Zanger en gitarist Luke staat ons razend enthousiast te woord! 

Waar komt jullie naam vandaan?

‘Nadat Stefan en ik een keer na een open podium van mijn studievereniging halfdronken naar huis wilden lopen, raakte ik op de stoep van het café in gesprek met een jongen die ik kende uit een werkgroep. Terwijl ik met hem stond te praten, begon Stefan een gesprek met twee vrouwen die buiten stonden. Ze smeekten hem om een nummertje te spelen op zijn gitaar. Van het een kwam het ander; er ontstond een spontaan optreden in dat café tot een uur of drie ’s nachts. Ontzettend gezellig!  Vervolgens werden we gevraagd om daar vast te komen spelen, haha. Maar we hadden nog geen naam! Stefan en ik hebben toen een avond op zijn balkon gebrainstormd. De kerstlampjes die er hingen, inspireerden mij uiteindelijk om LUMEN (licht in het Latijn) te roepen. En dat werd ‘m!’

 

‘Omdat we in die periode, het was winter, wekelijks in dat café speelden had LUMEN wel wat. Het ging goed samen met de sfeer en de warmte van die plek. Het is best lastig om onder woorden te brengen waarom een naam bij je muziek past, maar LUMEN voelt nog steeds gewoon goed. Daarnaast zal het altijd blijven herinneren aan die avonden in het café en vooral aan de serenade van Stefan!’

 

Wat zijn jullie plannen deze zomer?

Nog een nieuwe release? 

‘De grap is dat Stefan (gitarist) en ik al tijden terug het album hebben opgenomen waaruit LUMEN is ontstaan. We zijn al heel lang vrienden en kennen elkaar van de middelbare school in Arnhem. Rond 2013 moesten we samen een profielwerkstuk maken. Lichtelijk puberaal zagen we dit als een uitgelezen kans om een enórme hoeveelheid tijd in de muziek te steken. Anderhalf jaar en een hoop gespijbelde uren later, hadden we een album met zo’n tien nummers opgenomen en een negen op onze eindlijst erbij. 

 

De afgelopen jaren hebben we ons vooral gefocust op onze studies en stond LUMEN op een laag pitje. Sinds vorig jaar zijn we weer volop aan de gang. We zijn opnieuw gaan schrijven en hebben nummers van het album geschrapt, verbeterd en aangevuld, met als resultaat de nieuwe demo's.

 

Ons plan voor de komende zomer is om met z'n allen naar Texel te gaan. We willen daar in Wiebe's (bassist) ouderlijk huis aan nieuw materiaal werken. Wellicht duiken we zelfs de studio in. Aan het eind van de zomer nemen we dan een EP op. De releasedatum houden we graag nog even spannend! Al kunnen we wel zeggen dat het materiaal deze keer niet 5 jaar op de plank zal blijven liggen ;)’

 

Wat zijn jullie muzikale ambities? 

Vanaf het moment dat Stefan en ik begonnen met schrijven, hebben we altijd hardop gedroomd over wat we willen bereiken. Natuurlijk komen dan de meest bizarre dingen voorbij, maar één droom is altijd blijven hangen: spelen op Lowlands. Ik heb gemerkt dat onze ambities met ons meegroeien en in ieder stadium van de band anders zijn. Onlangs hebben we met elkaar besproken wat we nou precies willen. Daar kwam uit dat we écht willen doorstoten. Een pad volgen zoals Waltzburg (de afsluiter op 16 juni) zou te gek zijn. Als groep vrienden ontzettend veel lol hebben, meedoen aan de Popronde en jezelf een half jaar later terugvinden op Sziget: dat is wat je wilt!

 

Voorlopig zitten wij in ieder geval in een ontzettend leuke fase waarin iedere oefensessie een feestje en elk optreden een avontuur is. Natuurlijk staan we liever vandaag dan morgen op Lowlands of iets dergelijks, maar het plezier dat we op de weg daar naartoe hebben, is al een droom op zich. Op de korte termijn ligt onze ambitie dan ook daar: heel veel optreden en vooral veel plezier maken met elkaar!’

 

Wat was jullie gekste/mooiste/grappigste

situatie tijdens een optreden? 

‘Een moment dat me meteen te binnen schiet, is ons recente optreden in V11 Rotterdam. Dit was echt een concert waar we maanden naar uit hadden gekeken. We waren supergoed voorbereid. Waar echter geen voorbereiding tegenop kon, was de keelontsteking die een dag van tevoren de complete band, op Stefan na, velde. Jacob had de nacht ervoor 12 uur geslapen, dus die was wel iets opgeknapt, maar Wiebe stond zo ziek als een hond op het podium en ik had een stevige dosis Trachitol nodig om nog iets van geluid voort te brengen. Achteraf hilarisch natuurlijk, maar toen het gebeurde en de een na de ander omviel, dachten we dat we gek werden.’ 

 

Waar kunnen we jullie muziek horen,

om alvast in de stemming te komen?

‘In de afgelopen maanden hebben we twee demo’s uitgebracht. Deze zijn te beluisteren via Soundcloud, Bandcamp en YouTube. Daar staat ook een liveopname van ons recente concert in V11 Rotterdam. 

 

Links
14 JUL
interview

Thaïti

Altijd touren met onze eigen bandhond

Waar komt jullie naam vandaan?

Hoe is-ie bedacht? En wat betekent hij voor jullie? 
Ik was altijd al fan van bandnamen met steden en landen, zoals Danzig, Jamaica, Beirut, Boston noem ze maar op. Het nummer Haïti van Arcade Fire had wat weg van de sound waar we toen naar op zoek waren. Toen werd dat de naam. En toen die onmogelijk bleek om te googlen, hebben we er een T voorgezet. Naast Tahiti, wat je anders spelt, werd het een soort nieuw eilandje. Een van zon en regenstorm. 

 

Wat is jullie gekste ervaring geweest

tijdens een optreden?
Dat varieert van een huilende geschminkte jongleur die bij ons op het podium zijn kunsten wilde vertonen, tot een onaangekondigde paalzitwedstrijd (een soort evenwichtsproef à la Expeditie Robinson) gehost door een man in een enorm kaal kippenpak. Nee, ik verzin dit niet. Ik ga sowieso dingen vergeten te noemen nu. In TivoliVredenburg ben ik ook bij de derde song al door mijn niet heel goedkope pantalon gescheurd bij een soort James Brown-split die ik wilde maken om een val op te vangen.

 

Hoe ziet jullie creatieve proces eruit,

hoe schrijven jullie nieuwe songs?
Ik huur tegenwoordig met wat vrienden een atelier en daar heb ik een klein studiootje opgezet. Dus middenin de creativiteit van deze kunstenaars zitten we vaak met bandleden daar een dag/avond/nacht om nieuwe songs te schrijven. De ruimte voelt soms ook weer totaal anders, omdat de rest natuurlijk ook doorwerkt aan hun nieuwe ideeën en schilderijen. Dat alles in een enorm crappy pand dat overigens perfect aan zijn functie voldoet. 

 

Wat zijn jullie ambities met de band? 
De situatie bereiken dat het vanzelfsprekend is dat Thaïti een hond heeft die altijd meegaat op tour.

 

Staat er nog een album/EP/single

release voor de deur? 
We hebben er net een gehad! Toucan Bay, een mini-LP met zes liedjes en heel eiland om te ontdekken. Deze zomer gaan we waarschijnlijk opnieuw wat opnemen.

 

Waar is jullie muziek te beluisteren?
Via Spotify, Youtube en 14 juli op Park Open in Arnhem hahaha

Links
18 AUG
interview

Cynbel

CYNBEL legt de lat steeds hogER


Waar komt jullie naam vandaan?

Onze vorige bandnaam Hadrian's Wall was al bezet. Die hebben we dus maar gedropt… Cynbel is heel makkelijk te googlen omdat er verder bijna niks/niemand zo heet, behalve een videogame. Dus je vindt ons meteen: heel chill. Alleen die uitspraak van de naam... tsja, dat is wel een euvel. Google ons maar eens. Cynbel is een oud-Gallische naam, je spreekt het uit als Kimbel en het betekent zoiets als krijgsheld. 

 

Wat is jullie meest gedenkwaardige ervaring geweest

on the road of tijdens een optreden?

Pfoe, dat zijn er meerdere. We hebben de aftershow van Kensington mogen doen in de Ziggo Dome en die van Stereophonics in de AFAS Live. Openen voor de Golden Earring was voor onze gitarist, Ricardo, een droom die uitkwam. Maar ook onze eigen EP-release, onze eerste eigen tour, de Popronde-tijd... we hebben héél veel mooie herinneringen.


Wie zijn jullie muzikale helden? 

The Killers, Queen, The Police, U2, Coldplay, Mumford & Sons, Kings of Leon, The National, The 1975 en zo kunnen we nog wel even doorgaan, haha.


Hoe ziet jullie creatieve proces eruit, hoe schrijven

jullie nieuwe songs?

Vroeger schreven we met zijn drieën in onze repetitieruimte in Aalten waarna we naar de producer gingen, wat aanpassingen deden en klaar!  Tegenwoordig is het proces helemaal omgedraaid. Met onze nieuwe producer blijven we net zo lang schrijven en schaven in de studio tot we helemaal achter het eindproduct staan. 


Wat zijn jullie ambities met de band? 

Die zijn verschoven met de jaren. Tuurlijk lijkt het ons te gek om door het hele land te spelen en fulltime muzikant te zijn. Maar we zijn al heel blij dat zoveel mensen van onze muziek genieten, dat we op festivals als Park Open staan en gewoon een leuke tijd hebben met zijn vieren. Of liever: met zijn vijven. Martijn, onze vaste geluidsman, hoort ook bij de band. Zolang we dus met zijn vijven op pad kunnen en af en toe nieuwe muziek mogen uitbrengen, zijn we allang gelukkig. 


Staat er nog een album/EP/single release

voor de deur? 

EP 1 kwam vorig jaar uit. In december brachten we onze laatste single uit: Snowflakes II. Na de zomer brengen we onze nieuwe single Rocket Man uit. Op dit nummer zijn we het meest trots. We hebben het gevoel dat we de lat voor onszelf dit keer nog hoger hebben gelegd. Het heeft een jaar geduurd om dit nummer te perfectioneren. Kun je je dat voorstellen? Maar we zijn er megatrots op. Verder gaan we ook nog een extra nummer opnemen met een violist. Later dit jaar ook te horen via @cynbelband!  


Waar is jullie muziek te beluisteren?

Een jaar geleden brachten we onze debuut-EP Unspoken Tales uit. Dat was supergaaf! We hebben wat cd’tjes laten drukken, maar die gaan - onverwacht in dit Spotify- en Apple Music-tijdperk - vrij hard. Daar is onze muziek trouwens ook te beluisteren. Op YouTube kun je onze videoclip van Hills zien: een dikke vette aanrader! Jareth Sky heeft hem gemaakt. Hij is zelfs op nationale televisie geweest bij XITE.

18 AUG
interview

Morrès

Festivals…daar voelen we ons op ons best!

 

Waar komt jullie naam vandaan?

De band is vernoemd naar twee katers (één van de zanger/gitarist en één van de bassist) die toevalligerwijs allebei Morris heten. De band Morris bestaat echter al, dus werd het Morres en later is er nog de accent grave op de E gekomen: Morrès. Staat mooi en klinkt mooi, beetje Spaans/exotisch. 

 

Wat is jullie gekste ervaring geweest on the road?

Wat denk ik elke band wel eens meemaakt, zoals alleen voor het bedienend personeel spelen… of juist een hoop publiek treffen en dan voor ons gevoel de gig van ons leven spelen.

 

Wie zijn jullie muzikale ‘helden’?

The Police, Radiohead, Simplle Minds. maar vooral The Police, die net als wij een driemansband zijn. Maar het houdt ons niet echt bezig, we gaan onze eigen weg.

 

Hoe werken jullie het liefst aan songs?

Anco (zanger/gitarist) schrijft veel nummers, werkt ze uit en samen met de band worden de muzikale punten op de i gezet.

 

Wat zijn jullie ambities met Morrès?

Doen wat we doen…goede muziek maken en op zo veel mogelijk leuke plaatsen die laten horen. Festivals bijvoorbeeld, daar voelen we ons op ons best. Daarnaast werken we ook samen met muziekvrienden in bijvoorbeeld Duitsland, en we zijn benieuwd waar dit toe gaat leiden.

 

Staat er een release voor de deur?

voor de deur is een groot woord...we werken aan materiaal en willen dit najaar de sound daarvoor nader uitwerken...we hebben geen haast.

 

Waar is jullie muziek te beluisteren?

www.morresmusic.com

www.reverbnation.com/morres

https://open.spotify.com/album/2Ffcd4pYG2GVjvlQzmmy1m

en nog meer muzieksites als Itunes, deezer etc.

Onze EP's Still en A Good Day staan on line.  Op Reverbnation staan nog wat meer live-opnames…en natuurlijk weer live op 6 sept in Apeldoorn bij café Humphreys :)

 

18 AUG

Nul26

NUL26 – spelen achter ‘t biljart


Waar komt jullie naam vandaan? 

Simpel! 026 is het netnummer van Arnhem.


Wat is jullie meest gedenkwaardige ervaring

geweest on the road?

Bandleden die ineens niet meer meedoen.


Wie zijn jullie muzikale helden? 

Een ieder die muziek maakt uit liefde voor de klanken.


Hoe ziet jullie creatieve proces eruit,

hoe schrijven jullie nieuwe songs?

Dat gebeurt gewoon. We zien het niet als een verdienste en al helemaal niet als een ambacht.


Wat zijn jullie ambities met de band? 

Spelen, spelen, spelen. Op zo’n manier dat alles samen en in elkaar valt. Ons streven is een op zichzelf staande en volkomen nutteloze maar allesomvattende toestand te bereiken, waarin ‘t triviale geen betekenis meer heeft.


Staat er nog een release voor de deur? 

Neen. Wij hebben nooit gedacht dat er iemand op onze muziek zit te wachten. Zelfs onze moeders zijn niet wezenlijk geïnteresseerd.


Staan er nog optredens op de rol? 

Nee, maar zeg t maar: wij spelen graag! Overal. Feesten, vechtpartijen, begrafenissen… 


Waar is jullie muziek te beluisteren?

Uitsluitend op onze website. Of je moet toevallig een kroeg of bar inlopen waar wij achter ‘t biljart spelen.